Wednesday, June 29, 2022

Adverbs Explanation with Examples

Adverbs:-
An adverb is a word that describes a verb.
For example : She sings beautifully.

Types of Adverbs:-
1. Adverb of Manner : These adverbs show how an action is done. 
• Adverbs of Manner answer the question "How?"
Example: The old man walked slowly.
 
2. Adverbs of Time : These adverbs show when in time was the action done or when in time did the action take place.
These adverbs answer the question "when?".
Example: He got home early.

3. Adverbs of place : These adverbs tell where did the action take place.
Thes adverbs answe the question "where?".
Example: My mother is going to the hotel.

4. Adverbs of Degree : These adverbs tell in what degree or to what extent a thing is done.
These adverbs answer the question "to what extent?"
Example: This flower is very pretty.

5. Adverbs of Reason : These adverbs show the reason or the cause of a thing.
These adverb usually answer the question "why?"
Examples: Raman did not come to school because he had fever.

6. Adverbs of Frequency : These adverb tell us  how often an action takes place and usually answer the question "how often?".
Example: I often read books.

7. Interrogative Adverbs : These adverbs are 'when', why', 'how' and 'where'. They are used to ask direct questions. They ask question about time, place reason or manner.
ExamplesWhen will you come here?




Thursday, June 23, 2022

The Tense - Practice Questions

Before checking out these questions, we would like to recommend you to visit our blog by clicking on the link below, where we explain all forms of tense in detail with examples for better understanding.

I. Determine the tense of the following sentences:-
Note: Answer key given below.

1. He has just finished his project.

2. Has he finished dinner?

3. Ram is covering his notebook.

4. She was always complaing about others.

5. We have always been living here.

6. She was doing her homework when I called her.

7. The train had left when we reached station.

8. My mother went to the market.

9. An accident took place yesterday.

10. My sister is leaving the school soon.

11. The galss has been broken by her.

12. The world will change for good.

13. They had written letters.

14. A pen is lying under the sofa.

15. She is coming back from America.


Answer key:-
1. Answer: Present Perfect tense. 
Explanation: Since the form of the present perfect tense is has/have + past participle form of the verb, and the given sentence also follows the same form, it is in present perfect tense.

2. Answer: Present Perfect Tense (interrogative form).

3. Answer: Simple present tense.

4  Answer: Past continuous tense.

5. Answer: Present Perfect Continuous.

6. Answer: Past Continuous Tense .

7. Answer: Past Perfect Tense.

8. Answer: Simple Past Tense.

9. Answer: Simple Past Tense 

10. Answer: Present Continuous Tense.

11. Answer: Present Perfect Tense.

12. Answer: Simple Future Tense.

13. Answer: Past Perfect.

14. Answer:  Present Continuous.

15. Answer: Present Continuous.

II. Fill in the blanks with the correct form of verb with the help of the words given in the brackets:-

1. I love to ____ books. (read)
2. She is ____ water.(drink)
3. My hobby ____ gardening. (be)
4. She had ____(leave) when we ____ (reach) there.
5. She will have _____ (write) the letter by then.

Answer key:-
1. Read
2. Drinking
3. Is
4. Left, reached
5. Written

Tuesday, June 21, 2022

MCQs - Class 12 - Vistas - Chapter 7 - Evans Tries An O-Level - by Colin Dexter

Objective Type Questions (MCQS) 
(Answer key given below)

1. Evans wanted to take an O-Level examination in
(A) French
(B) German
(C) Italian
(D) Spanish

2. What would the prison officers call Evans?
(A) Evans the Magician
(B) Evans the Shrewd
(C) Evans the Break
(D) Evans the Fool

3. How will you categorize 'Evans Tries an O-Level'?
(A) The narration of Evans' talent.
(B) A satire.
(C) Battle of wits between the criminal and the jail authorities. 
(D) Tragic conflict between the criminal and the jail authorities.

4. What would McLeery need if he had to sit for some length of time? 
(A) A small inflated rubber ring.
(B) A paper knife.
(C) A copy of the Bible
(D) The newspaper, 'The Church Times'.

5. How did the Governor, Oxford Prison, describe Evans to the Secretary Examinations Board?
(A) He was very aggressive.
(B) He was violent.
(C) He was a congenital kleptomania.
(D) He was shrewd but was also a lazy fellow.

6. What information did the superintendent give to the governor?
(A) McLeery had spotted Evans.
(B) Evans was seen near Elsfield way. 
(C) They chased Evans but lost him.
(D) All of these.

7. For what reasons did Evans drape a blanket around his shoulder?
(A) To conceal his efforts of changing dress to look like McLerry
(B) Because he was feeling cold.
(C) To hide himself from the police. 
(D) All of these.

Answer key:-
1. B  
2. C
3. C
4. A
5. C
6. D
7. A

Extract Based MCQs:-

I. "It's a slightly unusual request, Governor, but I don't see why we shouldn't try to help. Just the one fellowyou say?" 

1. Who is 'I' here?
(A) Evans
(B) Oxford Prison Superintendent 
(C) Governor
(D) Secretary of the Examinations Board

2. Who made a slightly unusual request?
(A) Evans
(B) Governor
(C) Station Head Officer
(D) Commissioner of Police

3. Why, according to the Governor, had Evans started taking classes in O-level Germant
(A) To upgrade his academic qualification
(B) To pass time in the prison 
(C) To become a translator
(D) To reform himself

4. Why did Evans select German only for his O-level examination?
(A) He knew the German teacher
(B) He loved the language 
(C) He was planning to shift to Germany.
(D) None of these

Answer key:-
1. D
2. B
3. A
4. A

II. "Oh, don't worry about that I'll be sending you all the forms and stuff. What's his name, you say? 

1. Who is the speaker here?
(A) Secretary of the Examination Board 
(C) James Roderic Evans
(B) Governor of Oxford Prison
(D) None of these

2. Whom is he talking to?
(A) Secretary of the Examination Board 
(B) Governor of Oxford Prison
(C) James Roderic Evans
(D) None of these

3. Which forms and stuff is the speaker talking about?
(A) To release the prisoner
(B) To confer a degree
(C) To appear for an exam
(D) To extend the course duration
 
4. Which exam will he appear for in German?
(A) A-level
(B) E-level
(C) G-level
(D) O-level
 
Answer key:-
1. A
2. B
3. C
4. D

III. "I said "Good luck". Good luck for tomorrow." "Oh. Thanks, er, I mean, er, Danke Schon." "You haven't a cat in hell's chance of getting through, of course, but - " "I may surprise everybody."

1. Who is wishing 'Good Luck'?
(A) German student
(B) German teacher 
(C) Prison Governor
(D) Examination Controller

2. Who is being wished good luck?
(A) Evans 
(B) Douglas
(C) Dr. Sadao
(D) McLeery

3. What does cat in a hell chance' mean?
(A) Good
(B) Excellent
(C) Almost not
(D) Moderate

4. What does the phrase "I may surprise everybody" actually turn into? 
(A) The prisoner escaped the prison.
(B) Student cleared the exam with flying colours. 
(C) The student did not appear for the exam.
(D) The prisoner was shot while trying to escape.

Answer key :-
1. B
2. A
3. C
4. A

Wednesday, June 15, 2022

MCQs - Class 12 - Vistas - Chapter 6 - On the Face Of It - by Susan Hill.

Objective Questions (MCQs):-
(Answer key given below)

1. Derry was scared that if he didn't go back to Mr Lamb, ______
(A) Mr Lamb would not let him in.
(B) Mr Lamb would make other friends.
(C) he wouldn't be able to pick crab-apples.
(D) he'd never go anywhere in the world again.

2. Mr. Lamb called Derry blessed:
(A) because he was young. 
(B) because he had a mother.
(C) because he had friends.
(D) because except a burnt face, he had a perfectly healthy body.

3. How did Mr Lamb relate Beauty and the Beast?
(A) They were relative to each other.
(B) They were indifferent to each other. 
(C) They were God's Grace.
(D) They were part of destiny.

4. What was Mr Lamb's attitude towards life?
(A) He wanted to survive with the problems. (B) He wanted to struggle with disability.
(C) He wanted to live life to the fullest.
(D) He wanted to look for sympathy.

5. Derry liked to be alone:
(A) because of burnt face.
(B) because he couldn't bear with people's comments. 
(C) because of inferiority complex.
(D) All of these.

6. Mr. Lamb kept the door of his garden open:
(A) to let the animals come in.
(B) to get fresh air.
(C) to avoid opening the door again and again.
(D) to have fine contact with the outer world and enjoy.

7. If Derry were in a library at the beginning of the play, which of the following sections of books would he NOT explore?
(i) Science fiction
(ii) Fantasy
(iv) Non-fiction
(iii) Self-help)
(A) Options (i) and (ii)
(B) Options (ii) and (iii)
(C) Options (ii) and (iv)
(D) Options (i) and (iv)

8. "Ah, but do you care if you never kiss them." What does Mr. Lamb aim to do with such a statement?
(A) Empower Derry to take charge.
(B) Inspire Derry to have dreams 
(C) Comfort Derry by distracting him.
(D) Question Derry about his desires

9. Choose the option that best constitutes a message from the play:-
(A) People's attitude should not stop one from experiencing life.
(B) What people say has no bearing upon how one feels about things. 
(C) People cannot be changed. One can and should only change oneself.
(D) One's opinions cannot be based on what people say behind one's back.

Answer key:-
1. D
2. D
3. A
4. C
5. D
6. D
7. B
8. A
9. A

Extract Based MCQs:-

I. "I thought it was empty....an empty house".

1. Who is 'I' here?
(A) Derry
(B) Mr. Lamb
(C) Susan Hill
(D) Jack

2. Who is the owner of the house?
(A) Derry
(B) Mr. Lamb
(C) Susan Hill
(D) Jack
 
3. Why does 'I' enter the house?
(A) To steal apples.
(B) To get his ball back.
(C) To greet the neighbours.
(D) Out of curiosity

4. How does 'I' feel when he sees the owner?
(A) Excited
(B) Pleasured
(C) Embarassed
(D) Indifferent

Answer key (of extract I):-
1. A
2. B
3. D
4. C

II. "What have you changed the subject for? People always do that. Why don't you ask me? Why do you do what they all do and pretend it isn't true and isn't there?"

1. Who is the speaker of the above lines.
(A) Derry
(B) Mr.Lamb
(C) Derry's mother
(D) Mr. Lamb's wife

2. What/which subject was being talked about ?
(A) English
(B) Burnt and ugly face
(C) Tin leg
(D) Nature

3. The subject was changed by whom and why?
(A) Derry
(B) Mr. Lamb
(C) Derry's mother
(D) Mr. Lamb's wife 

4. What did people do when they looked at Derry?
(A) Laughed at him
(B) Bullied him
(C) Afraid of him
(D) Did not notice him


Answer key (of extract II):-
1. A
2. B
3. B
4. C

III. "But you can put on trousers and cover it up and no one sees, they don't have to notice and stare."

1. Who is 'you' conversing with?
(A) Derry
(B) Mr. Lamb
(C) His wife 
(D) Susan Hill

2. Why do children call 'you' Lamey-Lamb?
(A) He could not walk.
(B) He had a golden leg.
(C) He had a tin leg.
(D) He had no legs.

3. In what context does the speaker say these words?
(A) His burnt face
(B) His amputated hand
(C) His distorted head
(D) His large ears

4. How does 'you' respond?
(A) Tries to keep the speaker quiet.
(B) Tries to alter the view of the speaker. 
(C) Tries to alter the appearance of the speaker.
(D) None of these.

Answer key (of extract III):-
1. A
2. C
3. A
4. B

IV. "So you believe everything you hear, then"

1.Who is the speaker of the above lines?
(A) Derry  
(B) Lamb
(C) Dr. Sadao
(D) Tom

2. About which incident the listener is talking about he had heard?
(A) Two women talking about his face
(B) Two men talking about his leg 
(C) Two children making fun of him
(D) Everyone around him

3. How did Derry feel about it?
(A) They were cruel. 
(B) They were sympathetic. 
(C) They were happy.
(D) They were indifferent.

4. How does Mr. Lamb interpret  the conversation?
(A) Sympathetic
(B) Casual 
(C) Funny
(D) Serious

Answer key (of extract IV):-
1. B
2. A
3. A
4. B











Tuesday, June 14, 2022

Synonyms and Antonyms

Synonyms: words having the same meanings are called synonyms.
For example: Good: fine, excellent, great.

Given below is the list of some common synonyms:-
accuse  - charge
affluent - wealthy
allow permit
assembly - gatherings 
centre - middle
cautious - careful
chaos disorder
circular - round
commence - start / begin
conceal hide
confiscate - seize
consent - agree
debate - argue
cheat - deceive
drowsy sleepy
edible - eatable
eminent - famous
enormous - huge
frail weak
govern - rule
grief - sorrow
haste - hurry
haughty arrogant
insult - mock
intention - purpose
jovial - joyous
lofty huge
motionless - still
mute - silent
odour smell
ovation - applause
persuade - coax
prohibit forbid
prompt quick
resentment anger
recollect remember
significant - important
trembled shook
vacant - hollow/empty
vanish - disappear
virtuous - upright
weary - tired
wily, wicked - cunning
wealthy - rich
youthful - young
wound injury, hurt
wrath - anger 
wholly - entirely 
require - need
essential - important
clever - intelligent
enquire - question
tidy - clean.

Antonyms: words having opposite meanings are called antonyms.
For example: Good: bad ; big: small, etc.

Given below is the list of some common antonyms:-
agree disagree
accept - reject
ascend descend
Of - on
attract repel
authentic spurious
Tidy - untidy
beginning end
Open - close
better worse
bold timid
brave coward
curse - blessing
Good - bad
cheerful - gloomy
Colourful - colourless
defend accuse
dangerous safe
Up - down
deep - shallow
Sit - stand
enemy - friend
In - out
Clean - dirty
expensive - cheap











Monday, June 13, 2022

MCQs - Class 12 - Vistas - Chapter 5 - Should Wizard Hit Mommy? - by John Updike.

Objective Questions (MCQs):-
(Answer key given below)

1. What change did Jo want in the story 's?
(A) Skunk to smell of roses
(B) Skunk's mommy to relent
(C) Wizard to hit mommy 
(D) Animals to love skunk

2. How did mommy skunk behave with the wizard?
(A) She became angry and hit the wizard.
(B) She was pleased and so hugged the wizard.
(C) She was indifferent to the wizard.
(D) She didn't meet the wizard.

3. The smell of roses was for mommy Skunk.
(A) pleasant
(B) unusual
(C) heavenly
(D) awful

4. With which character of the story did Jack associate himself?
(A) An old man 
(B) An Owl 
(C) A Skunk
(D) A kid

5. Should Wizard hit mommy?' is a ___ within a story.
(A) story
(B) digression
(C) metaphor
(D) moral

6. Jo, a 4 year-old child, is symbolic of____in the story.
(A) obstinacy
(B) smartness
(C) innocence
(D) rebelliousness
  
7. Why did Jo differ in opinion from her father?
(A) Because she was a child.
(B) Because she was unable to see beyond facial expressions.
(C) Because she wanted a happy ending.
(D) All of these

8. Jo disapproved__________.
(A) Roger's mother having rosy smell 
(B) Wizard hitting Roger's mother 
(C) Roger's mother hitting the wizard
(D) Roger's mother hitting Roger

9. "Daddy." 
"What?"
"Roger Skunk. You said Roger Fish."
"Yes. Skunk."
The above dialogue shows Jo to be _____ and her father to be____. Choose the correct option to complete the following sentence.
(A) confused; exhausted
(B) rude; careless
(C) vigilant; hasty
(D) disrespectful; disinterested

10 , "Jack didn't like women when they took anything for granted;he liked them apprehensive, hanging on his words."
Choose the option with the correct reference to the textual statement given above.
(A) The way Jo was looking out of the window as if she was not interested annoyed Jack.
(B) The way Clare was shifting the furniture downstairs was irksome to Jack.
(C) The way Jack was not able to make Jo sleep on time was making him restless. 
(D) The way the skunk's mommy in the story didn't listen to his son, irritated Jack.

Answer key:-
1. C
2. A
3. D
4. A
5. A
6. C
7. D
8. C
9. C
10. A


Extract Based MCQs :-

I. "Over the crick and there will be the wizard's house." And that's the way Roger Skunk went and pretty soon he came to a little white house and he rapped on the door." Jack rapped on the window sill and under the covers Jo's tall figure clenched in an infantile thrill. "And then a tiny little old man came out, with a long white beard and a pointed blue hat and said, "Eh? Whatzis? Whatcher want? You smell awful." The wizard's voice was one of Jack's own favourite effects; he did it by scrunching up his face and somehow whining through his eyes, which felt for the interval rheumy. He felt being an old man suited him.

Q.1. Select the option that tells you about Jack being a great storyteller:-
1. Jack knew the right way to the wizard's house as if he had been there.
2. Jack was commendable at giving his story realistic details.
3. Jack's delivery of speech with sound effects was remarkable. 
4. Jack looked like a really old man as if he was the wizard.
(A) 1,2 
(B) 2,3
(C) 3,4
(D) 1,4

Q.2. Pick the option that suitably decodes the wizard's message when he says "Eh? Whatzis?
Whatcher want?".
(A) What is this? What can you want? 
(B) What's this? What do you want?
(C) Who? What can I do? 
(D) Who are you? What you want?

Q.3. What was Jo's reaction to Jack's knock on the window? 
(A) She stiffened in anticipation of something thrilling.
(B) She held on to the covers tightly and compressed her lips. 
(C) She relaxed, knowing that her father was around to protect her.
(D) She instantly responded in the voice of another character.

Answer key:- (of extract I)
1. B
2. B
3. A

II. Jo was starting to fuss with her hands and look out of the window, at the crack of day that showed under the shade. She thought the story was all over Jack didn't like women when they took anything for granted he liked them apprehensive, hanging on his words. "Now, Jo, are you listening?" "Yes" "Because this is very interesting, Roger Skunk's mommy said, "What that awful smell? "who at?" "And, Roger Skunk said, its me Mommy. I smell the roses. And she said" "Who made you smell like that? And he said, "The wizard", and she said, "Well, of all the nerve. You come with me and we're going right back to that very awful wizard."

1. Choose the option that best demonstrates the relevant traits of Jo and Jack respectively, based on the extract provided.
(A) Curious and irritable 
(B) Patient and irritable 
(C) Curious and lethargic
(D) Patient and lethargic

 2. "Jo was starting to fuss with her hands". This means that Jo was:
(A) feeling anxious 
(B) getting restless
(C) feeling lazy
(D) fighting sleep

3. Jo's "What?" indicated what she was feeling. Pick the option that correctly states these feelings.
1. terror
2. surprise
3. ignorance
4. displeasure
5. joy
6. approval
(A) 1 and 3
(B) 2 and 4 
(C) 3 and 6
(D) 4 and 5

4. Mommy says, 'Well, of all the nerve. This reveals her:
(A) approval, surprise and pleasure
(B) pleasure, hope and approval
(C) betrayal, disapproval and hurt
(D) shock, anger and disapproval

Answer key:- (of extract II)
1. A
2. B
3. B
4. D

III. This custom, begun when she was two, was itself now nearly two years old and his head felt empty.

1. Who is 'she' in the above lines?
(A) Joanne
(B) Jack
(C) Joanne's sister
(D) Witch

2. From which lesson have these words been taken?
(A) Deep Water 
(B) The Enemy
(C) Should Wizard Hit Mommy?
(D) The Third Level

 3. What custom is being referred to here?
(A) Morning walking 
(B) Story telling
(C) Self-eating
(D) Doing magic

4. Whose head is being referred here?
(A) Owl
(B) Wizard
(C) Skunk
(D) Jack
 
Answer key (of extract III) :- 
1. A
2. C
3. B
4. D

IV. Having a fresh hero momentarily stirred Jack to creative enthusiasm. "All right," he said.

1. Who is 'Jack' here?
(A) Father
(B) Owl
(C) Skunk
(D) Wizard

2. Who is a fresh hero'?
(A) Owl
(B) Skunk
(C) Tortoise
(D) Mouse

 3. What was the problem of this 'fresh hero'? (A) Bad humour
(B) Distorted face
(C) Awful smell
(D) Limping

 4. How could Jo know about this creature?
(A) In the class 
(B) In the mall
(C) In the TV
(D) In the Zoo

Answer key (of extract IV):-
1. A
2. B
3. C
4. A