Sunday, December 26, 2021

Class IX - Beehive - Chapter 2 - The Sound Of Music - Part 1- Evelyn Glennie - Deborah Cowley.

Thinking About The Text
I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each.
1. How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music?

Answer. Evelyn was seventeen years old when she went to the Royal Academy of Music in London .

2. When was her deafness first noticed? When was it confirmed?

Answer. Evelyn's deafness was first noticed when she was eight year old and was waiting to play the piano and when they called her name she didn't move. It was confirmed by she was eleven years old and her marks deteriorated and her headmistress urged her parents to take her to a specialist.

II. Answer each of these questions in a short paragraph (30-40 words).
1. Who helped her to continue with music? What did he do and say?

Answer. Percussionist Ron Forbes spotted her potential and helped her continue with music. He began by tuning two large drums to different notes and asked Evelyn to not use her ears to listen instead try feeling it with some other part of her body. Forbes repeated this exercise and soon Evelyn discovered that she can fell the vibrations in her other body parts.

2. Name the various places and the causes for which Evelyn performs.

Answer. Apart from regular concerts Evelyn also gives free concerts in prisons and hospitals. She also gives high priority to classes for young musicians.

III. Answer the questions in two or three paragraphs (100 - 150 words).
1. How does Evelyn hear music?

Answer. When percussionist Ron Forbes asked Evelyn to try and sense the music some other way and she tried and soon realised that she could feel the vibrations of higher drum from the waist up and the lower one from the waist down.
She explains that music pours in through every part of her body It tingles in the skin, her cheekbones and even in her hair.
On a wooden platform she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

Saturday, December 25, 2021

Class IX - Beehive - Poem - The Road Not Taken - by Robert Frost.

The Road Not Taken

Thinking about the Poem

I.   1. Where does the traveller find himself? what problem does he face?

Answer. The traveller finds himself at the diversion of two roads. Being one traveller he could not travel both the roads so he had to chose between them and this was the problem that he was facing.

2. Discuss what these phrases mean to you.
   (i) a yellow wood

Answer. Yellow wood represents the autumn season.

   (ii) it was grassy and wanted wear.

Answer. Road not used much.

   (iii) the passing there.

Answer. The people who used to walk on the roads.

   (iv) leaves no step had trodden black.

Answer. Both roads were the same as no one walked on them and turned the leaves on the road black.

   (v) how way leads on to way.

Answer. How a person becomes busy in life.

3. Is there any difference between the two roads as the poets describes them:
(i) in stanzas two and three?
(ii) in the last two lines of the poem?

Answer. (i) in stanzas two and three there is not much difference as in the second stanza both the roads were grassy and wanted wear and in the third stanza both the roads were covered with leaves and looked alike.

(ii) Yes there is a lot of difference in the two roads in the last two lines as the poet describes that he took the one less travelled by and that is the difference.