Tuesday, January 4, 2022

Class IX - Beehive - Chapter 2 - The Sound Of Music - Part II - The Shehnai of Bismillah Khan

Thinking about the Text
I. Tick the right answer.
1. The (Shehnai, pungi) was a 'reeded noisemaker'.

Answer. The pungi was a reeded noisemaker.

2. (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai.

Answer. A barber transformed the pungi into a shehnai.

3. Bismillah Khan's paternal ancestor were (barbers, professional musicians).

Answer. Bismillah Khan's paternal ancestor were professional musicians.

4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from (Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaz Khan).

Answer. Bismillah Khan learnt to play the Shehnai from Ali Bux.

5. Bismillah Khan's first trip abroad was to ( Afghanistan, U.S.A., Canada).

Answer. Bismillah Khan's first trip abroad was to Afghanistan.

II.  Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan's feelings about the items listed below. Then mark a tick (✔) in the correct column. Discuss your answers in class.
Bismillah Khan's feelings about:-
1. Teaching children music
Answer. Positive

2. The film world
Answer. Neutral

3. Migrating to the U.S.A.
Answer. Negative

4. Playing at temples
Answer. Positive

5. Getting the Bharat Ratna
Answer. Positive

6. The banks of the ganga
Answer. Positive

7. Leaving Benaras and Dumraon 
Answer. Negative


III. Answer these questions in 30-40 words.
1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?
Answer. Emperor Aurangzeb banned the playing of the musical instrument called pungi beacuse it had a shrill unpleasant sound. It also became the generic name of reeded noisemakers.

2. How is a shehnai different from a pungi?
Answer. Shehnai is a pipe with a natural hollow stem that is longer and broader than the pungi and had seven holes on the body of the pipe. The sound of shehnai, unlike pungi, is melodious and impressed everyone.

3. Where was the shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this?
Answer. The shehnai was originally played in royal courts. It was also played in weddings and temples. Bismillah Khan brought this instrument at the classical stage with the opening of All India Radio.

4. When and how did Bismillah Khan get his big break?
Answer. With the opening of the All India Radio in Lucknow in 1938 came Bismillah's big break. He soon became an often - heard shehnai player on radio.

5. Where did Bismillah Khan play the shehnai on 15th August 1947? Why was the event historic?
Answer. On 15th August 1947, Bismillah played his shehnai from the Red Fort and became th first person to greet the nation with his Shehnai. This event was historic because on 15th August 1947, India got freedom from the British.

6. Why did Bismillah Khan refuse to start a shehnai school in the U.S.A.?
Answer. Bismillah Khan refused to start a shehnai school in the U.S.A. because he is exceedingly find of Benaras and Dumraon and they remain for him the most wonderful towns of the world.  

7. Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan loves India and Benaras.
Answer. The first instance is when a student of his once wanted him to head a shehnai school in the U.S.A., and the student promised to recreate the atmosphere of Benaras by replicating the temples there. But Khansaab asked him if he would be able to transport River Ganga as well.
The second instance is when Shekhar Gupta asked him if he and his family will move to Benaras. To which he replied,"  Me, leave Benaras? Never!

Thinking about Language

I. Look at these sentences.
  • Evelyn was determined to live a normal life.
  • Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers.
The italicesed parts answer the questions: "What was Evelyn determined to do?" and "What did Evelyn manage to do?" They begin with a to-verb (to live, to conceal).

Complete the following sentences. Beginning with a to-verb, try to answer the questions in brackets.

1. The school sports team hopes____(What does it hope to do?)
Answer. The school sports team hopes to win the race.

2. We all want ____(what do we all want to do?)
Answer. We all want to play basketball.



No comments:

Post a Comment